Aktuelle Publikationen

Markus Lamprecht, Siegfried Nagel, Hanspeter Stamm (2016). Sociology of Sport: Germany and Switzerland, in Kevin Young (ed.) Sociology of Sport: A Global Subdiscipline in Review (Research in the Sociology of Sport, Volume 9) Emerald Group Publishing Limited, pp.187 - 206.

This chapter examines the origins and institutionalization of sport sociology in Germany and Switzerland and provides an overview of the current state of research. It shows how academic chairs and research committees were established and how the first textbooks, anthologies, and journals appeared from the 1970s onwards. The institutionalization process of German-speaking sport sociology proceeded parallel to the establishment of sport science. With regard to its theoretical and empirical basis, German-speaking sport sociology is rooted in theories and concepts of general sociology. Studies using a system theory perspective, conceptualizing sport as a societal sub-system and examining its linkage with and dependence on economy, media, or politics are particularly common in the German-speaking region. In addition, actor theoretic perspectives are very popular, and French sociologists such as Bourdieu and Foucault have had a marked influence on German-speaking sport sociology. A large number of sport sociology studies are concerned with the changes in leisure and elite sports. In this context, the emergence of new trends in risk sports as well as the fitness boom and its implications on body perception are of special interest. Further areas of research refer to sport participation and the impact of social inequality, particularly with respect to gender differences and social integration. Finally, organization research focusing on change at the level of sport associations and clubs has a long tradition. Major challenges for the future of German-speaking sport sociology include its internationalization and an enhanced international linkage in order to improve the visibility of research results.

Schlesinger, Torsten, Studer, Fabian & Nagel, Siegfried (2015). Sportwissenschaftliches Studium und Beruf in der Schweiz (Reihe Sportsoziologie 26). Schorndorf: Hofmann.

Im Zuge der Ausdifferenzierung und Kommerzialisierung des Sports und der damit verbundenen Professionalisierung und Verberuflichung vieler Bereiche haben insbesondere außerschulische sportbezogene Berufsfelder stark an Bedeutung gewonnen. Allerdings gibt es bislang nur wenige Studien, die sowohl die beruflichen Karriereverläufe von Absolventinnen und Absolventen sportwissenschaftlicher Studiengänge aus lebenszeitlicher Perspektive als auch Veränderungen im Berufsfeld Sport aus zeithistorischer Perspektive standortübergreifend analysieren. Dieses Buch zielt darauf ab, bestehende Forschungslücken in diesem Bereich für die Schweiz zu schließen.

Die Ergebnisse der beiden Studien BASIS und BASIS Future, in denen Absolventenkohorten sportwissenschaftlicher Studiengänge aller sportwissenschaftlichen Institute der Schweiz befragt wurden, geben Aufschluss darüber, in welchen Berufsfeldern die Absolventen eine Anstellung finden, wie die Berufskarrieren von Absolventen sportwissenschaftlicher Studiengänge verlaufen, welche zeithistorischen Veränderungen sich im Berufsfeld Sport beobachten lassen und welche Determinanten einen wesentlichen Einfluss auf den Karriereverlauf haben. Die beiden Studien zeigen aber auch, dass die Attraktivität des Studienfaches Sportwissenschaft nicht automatisch bedeutet, dass in verschiedenen sportspezifischen Berufsfeldern tatsächlich eine große Anzahl stabiler und gut bezahlter Arbeitsplätze vorhanden ist.

Hofmann Verlag